...

Zijde stof

Veel mensen kennen de zijde stof wel, maar wat kun jij ermee doen? Wat zijn de voordelen en nadelen als je het gebruikt? Goed om daar eens bij stil te staan, want met de naaimachine is het een stof die veel wordt gebruikt. In dit artikel leg ik je uit wat zijde stof is, wat je ermee kunt doen en wat de voor- en nadelen zijn. Dit is voor jou prettig om te weten, zodat je weet wanneer je het kunt gebruiken als je je naaimachine weer tevoorschijn haalt. 

Wat is het?

Zijde is een natuurlijke vezel en deze wordt geproduceerd door de zijderups, dit is een larve van de zijdevlinder. Je hebt verschillende soorten zijde en daarvan is de meest bekende afkomstig van de cocons van de Bombyx mori rups. Het zijn de vezels van de cocon die dan gesponnen worden tot een glanzende, zachte en sterke stof. Dit zorgt voor een luxe uitstraling en veel comfort. Het is daarom ook een ideale stof om te gebruiken met de naaimachine.  

Wat kun je ermee?

Met de zijde stof kun je veel dingen doen. Ik vertel je graag wat er kan en ook wat ik er al mee heb gedaan. Ik ben namelijk erg creatief met mijn naaimachine en ik heb verschillende jurken gemaakt bijvoorbeeld. Maar qua kleding is zijde stof ook goed te gebruiken om blouses, dassen en stropdassen te maken. Voor mijn interieur heb ik een gordijn gemaakt van zijde stof, maar ook kussens en tapijt kunnen een optie zijn. Een zakdoek of sjaal kan ook van zijde stof worden gemaakt.  

Voordelen en nadelen 

Het is goed om te weten wat de voordelen zijn van zijde stof als je het gaat gebruiken. Daarom heb ik voor jou de voordelen op een rijtje gezet. Om te beginnen zorgt de zijde stof voor een luxe uitstraling. Het heeft een mooie glans en uitstraling, het is dan ook zeer geschikt voor formele en feestelijke kleding. Maar het zorgt ook voor comfort. Dit komt omdat het zacht en koel aanvoelt op je huid. Het is daarom erg comfortabel om te dragen. Dan is het nog de sterkte, want zijde stof heeft een fijne structuur en dat komt door een sterke vezel. De isolatie is ook zeer goed te noemen omdat het goede thermische eigenschappen heeft. Het houdt de warmte vast bij koud weer en koelt bij warm weer. Een goede reden om het zelf ook te gebruiken als je met je naaimachine aan de slag wil en bijvoorbeeld kleding wil maken. Wat ik ook nog als een voordeel zie, is dat het hypoallergeen is. Het zal namelijk minder snel allergische reacties veroorzaken dan andere vezels. 

Nadelen zijde stof

Zijde stof heeft echter ook een aantal nadelen. Het is om te beginnen erg duur en het heeft ook veel verzorging nodig. Je moet hierbij denken aan handwas of chemische reiniging. Daarnaast is het ook erg kwetsbaar en kan eenvoudig beschadigen door zonlicht, zweet en sommige deodorant soorten. Sommige mensen zien het echter niet als nadelen, want het ligt eraan wat je wil maken. Als je graag met de naaimachine aan de slag gaat, langzaam kunt werken en zorgvuldig bent, dan kan werken met zijde stof juist een aanwinst zijn. Echter is dat ook heel persoonlijk en moet je je afvragen wat je wil maken en wat het beste bij je past. Neem vooral de tijd om het te proberen en zelf te ervaren. 

Zijde stof en naaimachine

Als je met zijde stof aan de slag wilt gaan op je naaimachine, is het goed om na te gaan wat je moet doen qua voorbereidingen. Ik heb het daarom even netjes voor je uitgewerkt, zodat je het niet uit hoeft te zoeken. Ik vind het persoonlijk prettig om de zijde stof voor gebruik uit te wassen en te strijken. Kreukels kunnen dan wat beter verwijderd worden en dan vind ik zelf wat fijner werken. Als ik de zijde stof af ga knippen dan maak ik daarvoor altijd gebruik van een scherpe schaar. Het is namelijk niet fijn als de stof gaat rafelen en door een scherpe schaar te gebruiken, kan dat voorkomen worden. Wat ik ook altijd doe, is de patroonstukken uitknippen en ervoor zorgen dat de zijde stof goed vast wordt gezet. Hiervoor maak ik gebruik van fijne spelden, maar ik moet wel zeggen dat je daarbij op moet letten dat ze kleine gaatjes achter kunnen laten. Soms kunnen patroongewichten dan een betere keuze zijn.  

Naaimachine instellen bij gebruik zijde stof

Ik heb recent de vraag gekregen van een lezer wat het beste gedaan kan worden met de naaimachine instellingen als ze zijde stof gaat gebruiken. Dit is voor mij een reden om hier ook even bij stil te staan in dit artikel. Zo ben je namelijk nog beter voorbereid op het gebruik hiervan. Een paar tips die ik voor je heb:

  • Gebruik altijd een fijne naald, bijvoorbeeld een universele naald in maat 60/8 of 70/10. Ik kan hiermee de gaatjes in de stof vaak voorkomen.
  • Qua draad maak ik gebruik van fijn polyester of zijden. Zo kan de stof ook minder beschadigd raken.
  • De steeklengte stel ik in op kort, 1.5 tot 2.0 mm. Hiermee voorkom je vaker dat de stof of gaat trekken of rimpelen. 
  • De spanning van de naaimachine kan aan worden gepast, dit moet je even proberen of het nodig is of niet. 

Als je met een zijde stof aan de slag gaat, is het sowieso van belang dat je rustig en geduldig werkt. Zijde vraagt er namelijk om dat je erg zorgvuldig werkt. Ik raad je daarom aan om echt langzaam te werken en de tijd te nemen dat het allemaal goed gaat. Je zou ook proeflapjes kunnen gebruiken, dan kun je kijken of de instellingen en technieken van de naaimachine ook goed staan. Wanneer het nodig is, kun je het één en ander nog beter afstellen, zodat je echte werk wat je gaat maken, van de beste kwaliteit is. 



Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *