...

Jacquard stof 

Met Jacquard stof kun je veel moois maken als je ook uit de voeten kunt met een naaimachine. Mocht je de basis nog niet beheersen, dan kun je dit altijd eigen maken dankzij alle tips die ik je geef op deze site. In dit artikel ga ik alles vertellen over Jacquard stof, wat het is, wat je ermee kunt doen, wat de voordelen en de nadelen zijn van de Jacquard stof en hoe je het beste deze stof kunt gebruiken op je naaimachine. Als je ook interesse hebt, of benieuwd bent naar de mogelijkheden, raad ik je aan om mijn artikel snel door te nemen. Je weet dan waar je aan moet denken als je zelf met Jacquard stof aan de slag wilt gaan. 

Wat is Jacquard stof?

De meeste mensen kennen Jacquard stof door de complexe en ingeweven patronen. Het is zo dat de patronen in de stof geweven worden en daarvoor wordt er gebruik gemaakt van een speciale weeftechniek. Dit wordt dankzij de Jacquardmachine mogelijk gemaakt. 

Wat kun je ermee?

Met Jacquard stof kun je van alles maken, de vraag is echter wat wil jij maken? Er zijn verschillende patronen beschikbaar, maar ook dankzij de unieke textuur is er veel mogelijk. Misschien vind je de luxe kledingstukken wel mooi, zoals een jurk of een rok, of maak je liever wat voor je interieur, zoals gordijnen of kussens. Ook tassen kun je maken of een mooie hoed of sjaal.  

Voordelen Jacquard stof

Vanaf het moment dat ik Jacquard stof gebruik op mijn naaimachine, ervaar ik al veel voordelen. Deze deel ik graag met je, zodat jij ook weet wat je kunt doen met deze stof. Het mooiste aan deze stof is dat het erg rijk is aan een decoratief uiterlijk. Daarom is het zo leuk om er kleding van te maken of wat voor je interieur, ter decoratie. Een ander voordeel van Jacquard stof is dat het erg duurzaam is en ook slijtvast. Er is ook veel mogelijk, er zijn namelijk veel patronen en ontwerpen van de Jacquard stof beschikbaar. Ik vind zelf dat de patronen de stof een bijzondere diepte geven, als je er goed naar kijkt weet ik zeker dat jij dat ook zo ervaart! Nog een voordeel is de verschillende materialen waar Jacquard stof van gemaakt kan worden. Ik denk dan aan katoen, zijde, wol en polyester. Qua glans, gebruik en gewicht is er dus ook veel mogelijk. 

jaqcuard-stof

Nadelen Jacquard stof

Ondanks dat de Jacquard stof veel voordelen heeft, zijn er ook wel nadelen te benoemen. Het is namelijk wel wat prijziger dan andere stoffen. Dit heeft te maken met het ingewikkelde weefproces en de stof moet ook goed verzorgd worden. Ook kan de stof wat zwaarder zijn dan gemiddeld. De stof kan ook kreuken en dan moet je de stof ook extra verzorgen (zodat het er netjes uit blijft zien). 

Jacquard stof en naaimachine

Voordat je met Jacquard stof aan de slag gaat, moet je goed kijken wat je moet doen aan voorbereidingen. Er zijn verschillende van deze stoffen die je vooraf moet wassen en strijken misschien ook. Je moet dan wel kijken of je de stof moet strijken op een lage temperatuur met stoom. Dit is allemaal duidelijk aangegeven bij de stof die je wil gebruiken. Als je de stof eenmaal klaar hebt om te knippen, dan raad ik je sowieso aan om een scherpe schaar te gebruiken, dan kun je namelijk erg nauwkeurig knippen en de juiste maat in een keer in orde brengen. 

Een ander aspect waar je goed naar moet kijken is hoe je je naaimachine in gaat stellen. Let er ook goed op welke naald je gaat gebruiken. ik zou bijvoorbeeld een universele of scherpe naald gebruiken en dan denk ik aan de maat 80/12 of 90/14. Welke keuze je maakt hangt af van hoe dik dat de stof is die je gaat gebruiken. Als je een sterke naald hebt, dan voorkomt het dat deze breekt. Je moet wel zelf zorgen voor mooie en gelijkmatige steken. Dan is er nog de draad waar je rekening mee moet houden. Ik geef zelf de voorkeur aan een sterke polyester draad. Dit is namelijk erg duurzaam en zorgt voor sterkte bij een zwaardere stof. Je kunt het beste een rechte steek gebruiken, althans ik geef daar wel de voorkeur aan. Ik gebruik dan de steeklengte van ongeveer 2.5 tot 3.0 mm. Als de Jacquard stof wat dikker is dan raad ik je wel aan om een langere steeklengte te gebruiken. 

Omdat een gelijkmatige steek van groot belang is, moet je ook de spanning van de naaimachine vooraf goed controleren. Ik gebruik daarvoor een rest stukje stof, en dan weet ik al snel wat ik nodig heb en dat pas ik dan toe op de echte stof.  

Nog een paar tips

Ik help je graag goed op weg en daarom heb ik nog een paar tips voor je als je met Jacquard stof aan de slag wilt gaan. Lees deze goed door en dan wens ik je vooral veel plezier en succes met deze mooie hobby.

  • Als het nodig is, dan raad ik je aan om versteviging te gebruiken bij zomen en naden, hierdoor kun je de structuur van een kledingstuk beter vasthouden. 
  • Soms gebruik ik klemmen in plaats van spelden. Het voordeel van klemmen is dat er geen gaatjes in de stof worden gemaakt. Ook wordt de stof dan nog steviger op zijn plaats gehouden. 
  • Ik wil altijd voorkomen dat een stof gaat rafelen en dan gebruik ik een grotere naadtoeslag, zoals 1.5 cm of 5/8 inch. 
  • Nog een algemene tip die ik je graag mee wil geven is gebruik proeflapjes. Zo kan er eenvoudig getest worden of dat de instellingen van je naaimachine goed staan als je de Jacquard stof gebruikt. Als je een nieuwe techniek toe wil passen is het ook goed om daar gebruik van te maken. 

Het belangrijkste is dat je plezier hebt tijdens het uitvoeren van je hobby op de naaimachine. Eerst lekker oefenen en als je de technieken beheerst wat moois maken met Jacquard stof.

Op zoek naar mooie stoffen?

Bent je op zoek naar prachtige Jacquard stoffen? Deze stoffen zijn perfect voor wie op zoek is naar iets bijzonders en verfijnds voor hun interieur of kledingontwerpen. Of je nu kiest voor klassieke bloemenmotieven, moderne geometrische ontwerpen of elegante barokke patronen, we hebben de mooiste voor je op een rij gezet. Ze zijn duurzaam en voelen heerlijk aan, waardoor ze ideaal zijn voor zowel meubels, gordijnen als exclusieve kledingstukken.


Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *