...

Naaien voor beginners       

Ga je naaien voor beginners? Misschien heb je je naaimachine al een tijdje in de kast staan, maar heb je toch jezelf voorgenomen om ermee aan de slag te gaan. Een goed moment dat dan nu te doen. Ik leg je in dit artikel heel veel uit over naaien voor beginners en dan is het goed dat je je naaimachine bij de hand hebt. Je zou dan alvast het één en ander kunnen proberen of kunnen bekijken op je eigen naaimachine. Het is toch een kwestie van proberen, want alleen door het te doen (oefenen) leer je het. Maak even tijd vrij om dit uitgebreide artikel door te nemen, dan leg ik je uit waar je moet beginnen, wat je nodig hebt om te beginnen met naaien, aandachtspunten, leuke projecten waar je mee kunt starten en nog een paar tips. 

Waar begin je?   

Naaien voor beginners is in het begin lastig. Ik heb zelf ook alles moeten leren. Het is een kwestie van proberen, vooral veel oefenen en niet bang zijn om fouten te maken. Als beginner is het van belang dat je weet wat je nodig hebt en daarom ga ik daar hier uitgebreid aandacht aan besteden. Je zou daarbij kunnen denken aan de basisbenodigdheden en dan kom je al snel tot dit lijstje:

  • Naaimachine, deze heb je uiteraard nodig als je wilt naaien! Je zou als het gaat over naaien voor beginners kunnen denken aan een eenvoudige naaimachine met basissteken.
  • Garen heb je ook nodig en dan kun je denken aan garen van hoge kwaliteit. Ik zou je dan het advies geven om polyester of katoen te gebruiken, waarom? Omdat het voorkomt dat het garen snel breekt tijdens het naaien. Dit is namelijk geen pretje als het gaat breken als je gaat naaien. Zeker niet als je het nog aan het leren bent. Daarom is het beter om voor garen van hoge kwaliteit te gaan zodat het niet zo snel breekt.
  • Stoffen heb je ook nodig. Ik zou je dan het advies willen geven, uit eigen ervaring, om te beginnen met katoen. Ik zou dan ook rekbare, gladde of zeer dunne stoffen zeker in het begin even vermijden.
  • Een goede schaar is ook van belang, niet alleen bij naaien voor beginners, maar ook voor gevorderden! Een scherpe schaar zorgt er voor dat je de stof nauwkeurig kunt knippen.
  • Je hebt ook spelden en klemmen nodig, zodat je de stoffen op hun plaats kunt houden tijdens het naaien. De klemmen zou ik vooral gebruiken als je dikkere stoffen gaat gebruiken of een aantal lagen moet maken.
  • Het meetlint heb je ook nodig. Zorg dat het flexibel is zodat je de stoffen en patronen nauwkeurig kunt meten.
  • Naalden voor je naaimachine zijn ook van groot belang. Ik raad je dan ook aan om te zorgen voor een goede set naalden in diverse maten. Je moet dan wel naalden gebruiken die geschikt zijn voor de stof waarmee je werkt.
  • Je hebt ook een tornmesje nodig, dit gebruik je vooral bij het uithalen van steken of het corrigeren van fouten.
  • Verder moet je ook nog denken aan een strijkijzer en een strijkplank. Soms moet je een stof even strijken zodat de kreukels eruit gaan.

Nog meer nodig bij naaien voor beginners?

Maar er is nog meer wat je nodig hebt. Daarbij kan ik je adviseren om verschillende patronen te gebruiken. Je kunt hiervoor eenvoudige naaipatronen kopen maar soms kun je ze ook downloaden en dan kan het soms ook gratis. Bij het naaien voor beginners raad ik je dat wel aan, dan kun je eerst kijken of het wat voor je is. Het is ook van belang dat je de stoffen kunt markeren, daarvoor kun je stofkrijt gebruiken, zo kun je de patronen op een stof aanbrengen. Gebruik ook een goed naaiboek voor beginners. Hierin vind je nuttige tips beginners en technieken. Maar nog beter is het om deze site te ontdekken want hier vind je alles wat je nodig hebt om het naaien snel onder de knie te krijgen. Maar soms gebruiken mensen liever een boek als ondersteuning en dat kan dan een mooie aanvulling zijn.

Naaimachine voor beginners

Hulpmiddelen naaien voor beginners

Als je gaat beginnen met naaien, dan is het goed om te weten welke hulpmiddelen aan worden geraden. Ik heb wel een paar goede tips voor je waar je echt goed mee vooruit kunt! Ik leg er hieronder alles over uit, dus lees het op je gemak door en schaf aan wat je kunt gebruiken!

Naaibox of een opbergdoos

Het is fijn als je alle naaispullen bij elkaar kunt houden en dan berg je deze ook veilig op. Dit kan in een naaibox of opbergdoos. Je hebt hierin verschillende mogelijkheden, je hebt grote boxen maar ook kleinere, kijk naar de hoeveelheid materialen die je hebt en hoeveel ruimte je hebt in de kast op de box of doos op te bergen.

Naadtoeslag maatje

Dit is iets wat veel mensen die beginnen met naaien ook hebben aangeschaft. Ik kreeg de tip van een vriendin, het is een hulpmiddel om de naadtoeslag precies te meten en markeren. Heel fijn om te gebruiken en echt onmisbaar!

Rolmes en een snijmat

Als je veel moet snijden dan is een rolmes ook handig, samen met een snijmat uiteraard. Het is dan vooral fijn om te gebruiken bij het snijden van rechte lijnen en quilten. Het beste kun je, dat weet ik uit ervaring, kiezen voor een zelfherstellende snijmat.

Naaien voor beginners, tips om te starten

Er zijn verschillende projecten waar je mee kunt beginnen als je denkt aan naaien voor beginners. Maar veel mensen maken helaas de fout om met een ingewikkeld project te beginnen. Daarom raad ik je aan om met een eenvoudig project te beginnen, je moet alle technieken en materialen nog eigen maken. Het is dan vooral een kwestie van veel en kort oefenen om het onder de knie te krijgen. Ik heb daarom een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Ik raad je aan om te beginnen met eenvoudige projecten, ik zou dan denken aan kussenslopen of een eenvoudige rok.
  • Het oefenen kun je het beste doen op restjes stof. Zo kun je de steken, spanning en het hanteren van de naaimachine beter onder de knie krijgen.
  • Nog een goed idee is online op zoek te gaan naar tutorials, deze deel ik ook graag met je! Je vindt hier namelijk stap-voor-stap instructies en inspiratie om je elke keer weer een stapje verder te helpen.
  • Je moet vooral erg geduldig zijn. Om het naaien eigen te maken moet je veel oefenen en geduld hebben. Het is normaal om fouten te maken, want daar leer je van!
  • Geniet van je hobby. Ik vind het vooral belangrijk dat ik plezier heb als ik met een hobby bezig ben en dat geldt hier ook voor.
  • De basis leren is ook van groot belang. Je moet bijvoorbeeld de verschillende onderdelen van een naaimachine goed begrijpen, maar ook weten hoe je een machine opzet en oefenen met rechte naden op oefenstof.

Aandachtspunten naaien voor beginners

Voor veel mensen is naaien een leuke hobby. Daarom geef ik je graag een paar aandachtspunten als je ook denkt aan naaien voor beginners. Het is belangrijk dat je op een paar aspecten goed let en daar heb ik alles al voor uitgewerkt voor je. Je hoeft het alleen door te nemen en in de praktijk toe te passen en dan kun je beginnen!

  • De basisbenodigdheden moet je voor jezelf goed op een rijtje hebben. Deze heb ik hierboven al kort toegelicht.
  • Een naaimachine is van groot belang en ik raad je aan om ook echt tijd te besteden aan het maken van een goede keuze. Je kiest het beste een eenvoudige naaimachine met basissteken.
  • Denk goed aan het garen wat je kiest en ga voor goede kwaliteit, zoals polyester of katoen, afhankelijk van de stof die je gaat gebruiken.
  • Begin met eenvoudig te hanteren stoffen waaronder katoen.
  • Zorg voor een goede werkruimte en denk daarbij aan goede verlichting. Zorg in ieder geval voor genoeg licht in je werkruimte om nauwkeurig te kunnen werken. Je wil namelijk wel dat de afmetingen e.d. kloppen als je gaat naaien. Ook moet je zorgen voor een ruime werkplek, zodat je alle spullen kwijt kunt als je bezig bent.
  • Weet hoe je een patroon moet lezen. Als je dit kunt dan kun je alle instructies opvolgen en een mooi project afronden. Ook moet oefenen om nauwkeurig te knippen van stoffen, dit doe je het beste volgens de patronen.
  • Zorg dat je de juiste naadtoeslag toevoegt bij het knippen van je stof!
  • Ik raad je aan om goed te oefenen met rechte steken en als je dat goed beheerst moet je pas overgaan naar complexere steken.
  • Experimenteer ook een geruime tijd met de spanning van je naaimachine om te zien hoe dit je steken beïnvloedt. Je kunt hier namelijk erg veel van leren, en hoe meer je nu gaat oefenen hoe fijner dat het later voor je is.
  • Ga oefenen met het naaien van bochten en hoeken.
  • Je moet ook je naaimachine goed onderhouden. Maak daarom je naaimachine regelmatig schoon volgens de handleiding om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Dit is van groot belang, want je gaat toch ook nog veel mooie projecten beginnen en afronden? Houd er dan ook rekening mee dat sommige machines regelmatig olie nodig hebben om soepel te blijven lopen.
naaien-voor-beginners

Projecten naaien voor beginners

Je hebt al veel kunnen lezen over wat je nodig hebt bij naaien voor beginners. Als je alles klaar hebt liggen en je hebt geoefend dan wil je ook verder. Daarom heb ik voor jou een paar projecten voor beginners uitgewerkt waar je mee aan de slag kunt.

Kussensloop

Een leuk project om mee te beginnen is het naaien van een kussensloop. Het is eenvoudig en wat heb je daarvoor nodig?

Stof (katoen is ideaal)

  • Garen
  • Naaimachine
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Meetlint

Hoe ga je beginnen? Je knipt eerst twee gelijke stukken stof (bijvoorbeeld 50×50 cm). Dan leg je de goede kanten op elkaar en speld de randen vast. Vervolgens naai je rond drie zijden, en dan laat je een zijde open. Dan keer je de stof om en strijk je de naden. Dan naai je de open zijde dicht met een zoom of een envelopsluiting.

Draagtas

Nog een leuk project voor naaien voor beginners is een draagtas maken. Daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Stevige stof (canvas of katoen)
  • Garen
  • Naaimachine
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Meetlint

Als je gaat beginnen dan knip je eerst twee rechthoekige stukken stof (bijvoorbeeld 40×45 cm). Als je dat hebt gedaan dan knip je twee stroken voor de handvatten (bijvoorbeeld 10×60 cm). Als dat ook klaar is dan vouw en naai je de lange zijden van de handvatten om, dan weer dubbel en naai je het weer dicht. Dan leg je de goede kanten van de stof op elkaar en naai je de zijkanten en onderkant. Dan keer je de tas om en dan strijk je de naden. Als laatste bevestig je de handvatten aan de bovenkant van de tas en naai je deze vast.

Pannenlap

Pannenlappen zijn ook erg leuk om het naaien onder de knie te krijgen. Daarvoor heb jij het volgende nodig:

  • Stof (katoen)
  • Dikke vulling (bijvoorbeeld quilt batting)
  • Garen
  • Naaimachine
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Meetlint

Als eerste knip je twee vierkante stukken stof en één stuk vulling (bijvoorbeeld 20×20 cm). Je legt dan de vulling tussen de twee stukken stof. Vervolgens naai je rond de randen, en dan laat je een kleine opening over. Je keert dan de pannenlap om en strijkt de naden. Dan naai je als laatste de opening dicht met een smalle zoom rondom.

Etui

Nog een leuk project voor naaien voor beginners is een etui maken. Om een etui te maken heb je het volgende nodig:

  • Stof (katoen of canvas)
  • Rits
  • Garen
  • Naaimachine
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Meetlint

Ik knip altijd eerst twee rechthoeken stof (bijvoorbeeld 20×15 cm) en dan naai ik de rits tussen de twee stukken stof in. Vervolgens leg ik de goede kanten van de stof op elkaar en naai de zijkanten en onderkant. Als ik dat heb gedaan dan draai ik de etui om en strijk dan de naden.

Tips voor Beginners

Neem de tijd: Haast je niet en neem de tijd om elke stap zorgvuldig te voltooien.

Oefen op restjes: Probeer nieuwe technieken eerst op restjes stof.

Gebruik YouTube tutorials: Visuele hulp kan zeer nuttig zijn voor beginners.

Tips

Ik heb om het artikel af te sluiten nog een aantal tips op een rijtje gezet voor jou als je kiest voor naaien voor beginners. Een paar tips heb je misschien al kort gelezen, maar je kunt het niet vaak genoeg zien! Oefenen is van groot belang, maar herhalen ook. Vergeet daarom de basis niet en lees hier nog even mijn tips voor naaien voor beginners en geniet van deze leuke hobby!

Plan tijd genoeg in

Als je begint met naaien is het van belang dat je weet dat het tijd kost en je hebt geduld nodig. Plan daarom ruim de tijd in als je gaat beginnen. Je moet geen haast hebben, want dat werkt averechts en dat is zonde.

Lees altijd de instructies door

Het is erg belangrijk dat jij de handleiding van je naaimachine goed doorleest zodat je de functies allemaal kunt gebruiken. Maar ook als je een project gaat starten is het belangrijk dat je alle stappen van begin tot eind goed tot je neemt en stapsgewijs te werk gaat.

Oefenen is belangrijk

Je hebt verschillende restjes van stof nodig om goed te oefenen. Zo kun jij de verschillende steken eigen maken en ook de instellingen op je naaimachine uitproberen.

Patronen inzetten

Ik raad je aan om eenvoudige naaipatronen te gebruiken om een project te structureren en stap-voor-stap instructies te hebben. Dit kun je dan ook echt stap voor stap uitwerken en als het een keer niet goed gaat dan kun je ook op tijd stoppen. Noteer dan de stap waar je bent gebleven zodat je daar later verder kan gaan.

Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *