...

Viscose stof

Een andere naam voor Viscose stof is rayon. Meestal is het afkomstig van houtpulp. Maar heb je ook enig idee wat je ermee kunt doen? Wat de voordelen en nadelen zijn als je het met je naaimachine wil gebruiken? Ik was erg benieuwd en heb het daarom geprobeerd. De informatie die hieruit naar voren is gekomen deel ik graag met je. Ben je nieuwsgierig? Dan raad ik je aan om snel door te lezen, dan kun je namelijk snel de keuze maken of dat het gebruik van Viscose stof ook wat voor jou is. 

Wat is het?

Dankzij de zijdeachtige uitstraling van viscose stof, zijn veel mensen er dol op. Het voelt ook erg zacht aan en het is erg populair in de textielindustrie. Het is een veelzijdige stof en ook comfortabel. Ik leg je er graag meer over uit in dit artikel. 

Wat kun je ermee?

Viscose stof wordt in veel toepassingen gebruikt en dat heeft alles te maken met de veelzijdigheid en het comfort. Ik vind het erg fijn om ermee aan de slag te gaan en dan kleding te maken. Daarbij kun je denken aan jurken, blouses, rokken, broeken, truien, ondergoed en sokken. Maar ook voor mijn eigen interieur gebruik ik het, dan maak ik een mooi tafelkleed en sommige mensen hebben al bekleding of gordijnen gemaakt. Ik heb ook gelezen dat het voor technische toepassingen gebruikt kan worden en dan gaat het name over verpakkingsmaterialen, luiers en reinigingsdoekjes. Maar ook keert het terug bij de modeaccessoires en dan bedoel ik met name sjaals en stropdassen.

viscose

Voordelen Viscose stof

Je hebt als je gaat werken met viscose stof te maken met een groot aantal voordelen. Ik vind het zelf erg fijn om mee te werken en ik hoop dat jij dat ook gaat ervaren. Daarom deel ik graag uitgebreid de voordelen van viscose stof met je. Je moet het echt zelf proberen en dan ervaar je het zelf ook. Dit zijn de voordelen die ik sowieso al heb mogen ervaren door te werken met viscose stof: 

  • Viscose voelt zacht en comfortabel aan, je kunt het vergelijken met natuurlijke vezels zoals katoen en zijde. Ik vind het dan ook zeker een aanrader om met viscose stof te mogen werken. 
  • Het valt mooi en elegant, daarom is het ook geschikt voor kleding die soepel moet vallen. Dit is een kwestie van een keer proberen en dan wil je niet meer anders. 
  • Het is ademend en licht, dit draagt weer bij aan het draagcomfort, vooral in warme klimaten. Dit is in de zomer bijvoorbeeld ideaal, maar je moet het maar eens proberen en dan zie je dat viscose stof echt fijn is. 
  • Viscose heeft een goede vochtopname, hiermee bedoel ik dat het vocht van de huid af wordt gevoerd en comfortabel blijft. Dit is voor veel mensen dan ook ideaal om te dragen. 

Nadelen Viscose stof

Met alle stoffen die je in de praktijk kunt gebruiken op een naaimachine, heb je vaak voordelen en nadelen. Wat voor jou een voordeel of nadeel is, hangt af van wat je wil maken. Het is daarom ook heel persoonlijk of dat de nadelen van viscose stof ook voor jou gelden. Maar ik vind het wel belangrijk deze te benoemen, zodat je weet waar je mee te maken hebt als je deze stof gebruikt.

Wat ik heb gemerkt door te werken met viscose stof, is dat het erg snel kan kreuken. Je moet er daarom rekening mee houden dat je kledingstukken vaak moet strijken om er netjes uit te zien. Ook is de vezel minder sterk als deze nat is. Goed om te weten is dat het weer kan leiden tot slijtage of scheuren bij verkeerde behandeling tijdens het wassen. Je moet dan ook goed weten dat je gaat doen als je met viscose stof werkt en deze gaat wassen. Je moet ook weten dat het minder duurzaam is dan sommige andere stoffen, ik denk hierbij dan aan polyester of katoen. 

Viscose stof en naaimachine 

Als je met viscose stof wil werken op je naaimachine, dan raad ik je aan om je goed voor te bereiden. Je moet om te beginnen jezelf goed realiseren dat je de viscose stof goed moet strijken voordat je ermee gaat werken. Het is van belang dat je krimp van de viscose stof gaat voorkomen. Je moet bij het strijken eraan denken dat je een lage tot middelmatige temperatuur gebruikt (strijken met stoom). Zo haal je in ieder geval alle kreukels eruit.

Als je dat hebt gedaan dan ben je klaar voor een volgende stap en dat is het knippen van de stof. Daarvoor moet je wel een scherpe schaar gebruiken. Ik heb ooit eens in het begin een schaar gebruikt die niet helemaal scherp was, zo zonde! Ik controleer nu iedere keer voor gebruik mijn schaar op een restje stof (wat ik over heb), om na te gaan of hij scherp genoeg is om te knippen.  

De instellingen van de naaimachine zijn ook van belang als je met viscose stof gaat werken. Daarvoor heb ik ook nog een paar tips voor je: 

  • Ik zou hiervoor gebruik maken van een microtex- of universele naald, en dan denk ik aan de maat 70/10 of 80/12. Het is namelijk van belang dat de naalden scherp genoeg zijn om door de vezels van viscose te glijden zonder ze te beschadigen. Dit zou anders zonde zijn toch? 
  • Bij de draad moet je ook goed kijken naar welke je gaat gebruiken. Mijn advies is een polyester of katoenen draad. Ik kies hier bewust voor wan een polyester draad is sterker en heeft ook wat meer rek. Dit is bij viscose stof wel een fijn voordeel. 
  • Er moet dan nog gekeken worden naar de steek die je gaat gebruiken tijdens het naaien. Mijn voorkeur gaat dan uit naar een rechte steek met een gemiddelde steeklengte van ongeveer 2.0 tot 2.5 mm. Soms kan een kortere steeklengte ook wel helpen, dit doe ik dan om de naden steviger te maken. Ook kan hiermee grotendeels voorkomen worden dat de stof gaat trekken of rimpelen.
  • Ook moet er altijd goed gekeken worden naar de spanning van je naaimachine. Je kunt het beste op een stukje stof testen of de spanning goed is. 

Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *