...

Vlieseline

Als je actief bent op je naaimachine, dan heb je de term Vlieseline vast ergens gehoord. Ik leg je in dit artikel uit wat het is, maar ook welke soorten Vlieseline er zijn en hoe je het moet gebruiken. Ben je benieuwd of wil je er graag meer over weten? Dan raad ik je aan om snel verder te lezen. Ik kan je er namelijk alles over vertellen uit eigen ervaring en ik hoop jou zo vooruit te helpen met je hobby.

Wat is Vlieseline precies?

Wanneer je onderzoek gaat doen naar Vlieseline, dan kom je er al snel achter dat het een merknaam is die gebruikt wordt voor de tussenvoering die ze inzetten bij naaiprojecten om de stoffen te verstevigen. Je hebt daarin dan verschillende mogelijkheden, want het kan geweven of niet-geweven zijn. Tevens is het nog opstrijkbaar ook. Ik wist eerst niet goed wat ze hiermee bedoelde, maar dit wil zeggen dat het met een strijkijzer aan de stof kan worden bevestigd. Het mooie aan Vlieseline vind ik zelf dan ook dat het echt enorm helpt om vorm en structuur toe te voegen aan kledingstukken en andere textielprojecten. Ik ken verschillende mensen die het ook graag gebruiken, net als ik. Al is het misschien even wennen om ermee te werken, toch is Vlieseline echt een meerwaarde als je veel op je naaimachine werkt.

Welke soorten Vlieseline zijn er?

Zoals ik hierboven al kort heb aangegeven zijn er verschillende soorten Vlieseline. Ik leg je graag uit welke dat zijn.

  • Opstrijkbare Vlieseline is de eerste soort die ik aan bod laat komen. Dit is een soort die een lijmlaag heeft en die kun je activeren door hitte (strijken). Uit eigen ervaring weet ik dat het erg gebruiksvriendelijk is en het is geschikt voor de meeste projecten.
    Deze vind je in verschillende soorten zoals vlieseline h200 – vlieseline h630 – vlieseline h640 – vlieseline g785.
  • Sew-in Vlieseline dit is een speciale soort die aan de stof genaaid moet worden en dan moet je dus niet strijken. Ik zou deze soort vooral gebruiken voor delicate stoffen die niet tegen hitte kunnen.
  • Geweven Vlieseline is een andere soort en hierbij lijkt de textuur op geweven stof en het zorgt voor extra stevigheid.
  • Niet-geweven Vlieseline is er dan ook nog en die herken je aan de viltachtige textuur. Ik vind het ook erg flexibel en eenvoudig om te knippen.
  • Plakkatoen is de laatste soort die ik kort toe wil lichten. Dit is een wat dikkere variant en die gebruik je vooral voor zwaardere stoffen zoals jassen en tassen.

Wat kun je maken met Vlieseline?

Een groot voordeel van Vlieseline wat ik in de praktijk al heb mogen ervaren, is dat je er erg veel mogelijkheden mee hebt. Je kunt veel moois maken, zoals kledingstukken. Dit is ook hetgeen wat ik voornamelijk heb gedaan. Ik gebruik Vlieseline bijvoorbeeld om kragen, manchetten, taillebanden en zomen te verstevigen. Maar het kan ook nog helpen om blazers en jassen meer vorm te geven. Voor tassen en accessoires kan Vlieseline ook worden gebruikt. Ik gebruik het dan vooral om stoffen voor tassen, hoeden, riemen en andere accessoires te verstevigen, dan krijgt het namelijk meer vorm en is het duurzamer.

Hoe gebruik je Vlieseline?

Als je voor de eerste keer Vlieseline gaat gebruiken, is het wel prettig om te weten waar je zoal aan moet denken. Daarom leg ik je hier graag wat meer over uit. Ik vind het belangrijk dat je eerst het juiste type uit gaat kiezen. Ik heb hierboven aandacht besteed aan de verschillende soorten Vlieseline. Je moet daarom ook goed kijken welke soort jij nodig hebt en wat er geschikt is voor de stof die je gaat gebruiken. Als je je keuze hebt gemaakt kun je verder met deze tips:

  • Het is tijd om de Vlieseline op maat te knippen.
  • Als je het wil opstrijken, dan plaats je de Vlieseline met de lijmzijde op de verkeerde kant van de stof. Bedek het dan met een vochtige persdoek. Dan strijk je met een hete strijkijzer zonder stoom, gebruik druk en beweeg het strijkijzer langzaam over de stof. Het is dan van belang om het goed af te laten koelen zonder het te verplaatsen om een goede hechting te krijgen.
  • Als je het moet naaien, dan plaats je de Vlieseline op de stof en speld je deze vast. Dan naai je het langs de randen van je stof of naai het mee in de naden van hetgeen wat je maakt.


Nog een paar tips als je Vlieseline gebruikt

Ik heb nog een paar tips voor je als je Vlieseline gaat gebruiken. Het is sowieso van belang dat je het eerst gaat testen. Ik zou dan aanraden om het te testen op een klein stukje stof om zeker te zijn van de resultaten. Je wil namelijk dat het goed gaat en als je wat moois hebt gemaakt en het gaat dan mis met de Vlieseline, dan is dat zonde. Eerst proberen op een los stukje en dan kun je aan de slag voor het echte werk. Ik raad je tevens ook aan om bij het opstrijken een vochtige persdoek te gebruiken, want zo kun je voorkomen dat de lijm aan je strijkijzer blijft kleven. Dit is namelijk een ellende als je dat eraf moet halen, dus voorkomen is dan een stukje prettiger! Het is een gratis tip van mij en doe er vooral je voordeel mee!

Je moet er ook voor zorgen dat de Vlieseline geschikt is voor het type stof dat je gebruikt. Lichtere stoffen hebben een lichtere Vlieseline nodig, terwijl zwaardere stoffen meer ondersteuning nodig hebben. Dit is maar een klein weetje, maar als je daar vanuit gaat, dan kies je in ieder geval zeker de Vlieseline die geschikt is voor jouw project! Als laatste wil ik je er nog op wijzen dat je de Vlieseline moet bewaren op een droge plek om te voorkomen dat de lijmlaag beschadigd raakt.

Met mijn tips hoop ik dat je veilig en goed aan de slag kunt met Vlieseline en er wat moois van gaat maken. Als je vragen hebt, benader me dan via de site.

Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *