...

Waar moet je op letten als je een naaimachine wil kopen?

Het maken van eigen kleding en decoraties is erg populair tegenwoordig. Op social media zie je geregeld filmpjes voorbij komen waarin mensen zich creatief uitdrukken. Ze maken leuke, unieke kleding of accessoires die ze te koop aanbieden. Het kan echter lastig zijn om de juiste machine te vinden, gezien de overvloed aan machines op de markt. In dit artikel ga ik je op weg helpen. Waar let je op bij de aanschaf van een naaimachine? Ik bespreek onder andere het type machine, ervaringsniveau, motorvermogen, de prijs en nog meer. 

Ervaringsniveau

Voordat je een naaimachine kiest, is het van belang om je ervaringsniveau te weten. Heb je al enige ervaring? Begin je net? Of wil je een naaimachine voor professionele doeleinden? Hieronder zal ik de verschillende ervaringsniveaus en bijbehorende aanbevelingen bespreken.

Beginner

Als beginnende naaister is het van belang om te beginnen met een machine die gebruiksvriendelijk is en niet te veel functies heeft. Het is de bedoeling dat je de basistechnieken van naaien onder de knie krijgt. 

Deze machines hebben vaak een eenvoudige bediening met een duidelijke instructie. Ook beschikken ze over verschillende basissteken. Om het inrijgen van de naald makkelijker te maken, hebben deze machines meestal een ingebouwde naaldinrijger. Als laatste kun je een automatische draadafsnijder verwachten.

Semiprofessioneel

Voor de naaisters die al enige ervaring hebben, is een semiprofessionele naaimachine aan te raden. Deze beschikt over meer steken en functies. Zo hebben ze vaak een instelbare steeklengte en -breedte, maar ook een vrije arm en automatische draadspanning.

Gevorderden

Gevorderde naaisters hebben baat bij een machine met veel functies en die complexe projecten aan kunnen. Hierbij kun je denken aan het verwerken van dikke stoffen of specialistische functies. Deze machines beschikken over vele steken, geavanceerde naaivoeten en een groot naaioppervlak. Bovendien hebben ze programmeerbare functies waarmee je taken kan automatiseren. 

Type machine

Als je op zoek gaat naar een machine, is het aan te raden om je bewust te zijn van het type machine. Je hebt elektronische en mechanische machines. Hieronder vergelijken we ze kort.

Elektronische naaimachines

Elektronische naaimachines beschikken over geavanceerde technologie en digitale bedieningselementen. Kenmerken van deze machine zijn:

  • Gebruiksgemak: De machines beschikken over functies zoals automatische draadinsteker, programmeerbare steekinstellingen en een lcd-display.
  • Veelzijdigheid: De machines hebben vele steken en naaifuncties, waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn.
  • Precisie: De machines bieden veel nauwkeurigheid wat betreft de steekcontrole en ze presteren consistent.

Mechanische naaimachines

Mechanische naaimachines zijn traditioneler. Je bedient ze met handmatige knoppen, zoals draaiknoppen. Kenmerken van deze machine zijn:

  • Betrouwbaarheid: De machines gaan lang mee en hebben een eenvoudige constructie. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor storingen.
  • Eenvoud: De machines zijn makkelijk te gebruiken en te bedienen, ideaal voor beginners.
  • Betaalbaarheid: Deze machines zijn minder prijzig dan de elektronische modellen. Dit komt doordat ze minder complex zijn.

Functies

Als derde is het ook aan te raden om te letten op de functies die een naaimachine met zich meebrengt. Modellen voor beginners zijn niet complex en ze hebben ook geen ingewikkelde functies. Machines voor gevorderden beschikken daarentegen wel over veel functies. Welke functies er onder andere zijn, licht ik hieronder toe:

Automatische draadinsteker

Met de automatische draadinsteker kun je het inrijgen van de naald vereenvoudigen.

Snelheidsregeling

Hiermee kun je de naaisnelheid aanpassen. Dit is belangrijk voor nauwkeurigheid en controle tijdens het naaien.

Naaldstoppositie

De naaldstoppositie zorgt ervoor dat je naald in de stof kunt stoppen. Dit is handig voor het draaien van de stof of als je een hoek moet maken.

Decoratieve steken

Met decoratieve steken kun je een persoonlijke touch toevoegen aan je projecten.

Knoopsgatfunctie

Met de knoopsgatfunctie kun je knoopsgaten maken in je kleding en andere projecten.

Verstelbare perstvoetdruk

Hiermee kun je de persvoetdruk aanpassen. Dit komt van pas bij het werken met verschillende stofdiktes.

Vrije arm

Een vrije arm is een verwijderbaar deel van de machine waarmee je makkelijker rond kleine naaioppervlakken kunt werken.

Dubbel transport

Naaimachines met een dubbel transport hebben een extra voedingssysteem waardoor de stof zowel van boven- als onderaf gevoerd wordt.

Steken

Afhankelijk van je niveau en de doeleinden waarvoor je de naaimachine wilt gebruiken, is het ook aan te raden om te kijken naar de steken van de naaimachine. Er zijn honderden steken, dus ze allemaal bespreken wordt hem niet. Hieronder zal ik echter wel de meestvoorkomende steken toelichten. Dit geeft je een duidelijker beeld van de mogelijkheden.

Rechte steek

De rechte steek wordt gebruikt voor naden en zomen op geweven stof. Je kunt er ook rechte lijn en topstiksel mee naaien.

Zigzagsteek

De zigzagsteek heeft een zigzagpatroon. Je kunt hiermee randen afwerken, knoopsgaten maken en rekbare stoffen mee naaien. 

Overlocksteek

Deze steek werkt stofranden netjes af en voorkomt rafelen. Het is daarom ideaal voor de afwerking van rekbare stoffen.

Blindzoomsteek

Met deze steek kun je zomen onzichtbaar maken van kleding, gordijnen en meer. Dit geeft een nette afwerking en stiksels die niet zichtbaar zijn.

Siersteek

De siersteek is een decoratieve steek die een leuk detail geeft aan je project. Meestal zie je deze steek terug bij quilten.

Knoopsgatsteek

Deze steek maakt automatische knoopsgaten van verschillende formaten.

Stretchsteek

De stretchsteek is om te gebruiken op rekbare stoffen zoals jersey of tricot. Het is een steek die meerekt met de stof. Hierdoor krijg je flexibele naden die lang meegaan.

Drievoudige rechte steek

Deze steek biedt extra versterking en daarmee een langere levensduur van de steek. Ze worden regelmatig gebruikt bij werkkleding en jeans.

Quiltsteek

De quiltsteek is ontworpen om quilpatronen mee te maken. Dit kunnen stippellijnen, golfpatronen en veren zijn.

Motorvermogen

Het motorvermogen van een naaimachine is ook het overwegen waard. Als je namelijk zware stoffen wilt verwerken, dan is er meer vermogen nodig. Lichtere stoffen hebben genoeg aan een lager wattage. Meestal kun je een wattage tussen de 35 en 120 watt verwachten. Hoe hoger het wattage, des te krachtiger de motor is. Hieronder zal ik verder ingaan op het motorvermogen en waarvoor je het beste kunt kiezen.

35 tot 60 watt

Machines met een vermogen tussen 35 en 60 watt, zijn geschikt voor basiswerkzaamheden en het verwerken lichte taken. Dit vermogen is ideaal voor het naaien van stoffen, zoals katoen en polyester. 

60 tot 90 watt

Naaimachines met een vermogen tussen de 60 en 90 watt zijn geschikt voor wat complexere projecten. Je kunt er middelzware stoffen mee naaien, zoals denim, canvas en wol. Bovendien kunnen ze door meerdere lagen heen naaien.

90 tot 120 watt

Machines met een motorvermogen tussen de 90 en 120 watt zijn ideaal voor dikke materialen en meerdere lagen stof. Je kunt er leer, jeans en bekledingsstoffen mee naaien. Dit vermogen zie je vaak terug in machines voor professionele doeleinden.

Naairuimte

Een andere factor waarop je moet letten bij de aanschaf van een naaimachine is de naairuimte. Dit verwijst naar de afstand tussen de naald en de behuizing van de machine. Meer ruimte betekent meer bewegingsvrijheid. Dit is fijn voor grotere projecten, zoals het verwerken van gordijnen of dikkere stoffen.

Als je kleinere projecten uit wilt voeren, zoals het naaien van kleding of accessoires, dan is een naairuimte van 14 tot 20 centimeter voldoende. Voor middelgrote projecten raad ik je aan om een machine te kiezen met een naairuimte tussen de 20 en 25 centimeter. Als laatste heb je een naairuimte tussen de 25 en 35 centimeter nodig voor grote projecten, zoals het naaien van dekens, gordijnen of bekleding.

Merk

Nog een belangrijke factor om te overwegen bij de zoektocht naar een naaimachine is het merk ervan. Er zijn ongelofelijk veel merken te vinden, van ruim 100 jaar oud, tot enkele jaren oud. Ieder merk heeft unieke kenmerken en voordelen. Veelvoorkomende en gekochte merken zal ik hieronder toelichten.

Singer

Een van de oudste en bekendste merken is Singer. Dit merk biedt duurzame machines aan, van eenvoudige mechanische modellen tot geavanceerde elektronische machines. De prijzen van dit merk beginnen bij enkele honderden euro’s en dit loopt op tot duizenden euro’s voor machines met veel functies.

Gritzner

Gritzner naaimachines zijn gemaakt met Duits vakmanschap. Ze zijn van hoge kwaliteit. De focus van dit merk ligt op duurzaamheid en nauwkeurigheid. Dit resulteert in naaimachines die geschikt zijn voor intensieve en professionele werkzaamheden.

Bernina

Bernina biedt naaimachines aan van hoge kwaliteit en innovatieve functies. Zo biedt dit merk bijvoorbeeld het Dual Feed-systeem aan. Dit zorgt voor een gelijkmatige stofvoeding van boven en onder. Hiermee maak je de perfecte naden en steken.

Brother

Brother biedt betrouwbare en gebruiksvriendelijke machines aan. Ze hebben betaalbare modellen voor beginners, maar ook geavanceerde machines met functies die het naaien nog efficiënter maken.

Janome

Janome biedt gebruiksvriendelijke naaimachines aan met een stevige behuizing. Ze hebben voor ieder ervaringsniveau een goede machine, zowel elektronisch als mechanisch. Een uniek kenmerk van Janome is het Superior Feed System (SFS). Dit zorgt voor gelijkmatige stofvoeding en nauwkeurige naden.

Pfaff

Pfaff biedt innovatieve naaimachines aan die consistent presteren. Het merk biedt onder andere de functie Original IDT aan, voor gelijkmatige stofvoering. Pfaff vindt nauwkeurigheid en creativiteit van belang.

Husqvarna

Husqvarna naaimachines hebben een Scandinavisch design in combinatie met innovatieve functies. Ze hebben machines voor beginners, maar ook professionals.

Silvercrest

Silvercrest naaimachines hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze worden over het algemeen verkocht bij de Lidl. Het zijn vrij eenvoudige machines met enkele functies die het naaien makkelijker maken. Dat alles voor een prijs van hooguit een paar honderd euro.

Juki

Juki biedt industriële naaimachines aan die consistent presteren. De machines hebben functies zoals een krachtige motor, snelheidsregeling en ingebouwde steken. Dit merk focust zich op stabiliteit van de machine, zodat ook complexe projecten goed verlopen.

Bernette

Naaimachines van Bernette zijn betaalbaar en gebruiksvriendelijk. Ze hebben extra functies, waaronder een automatische draadinsteker en meerdere ingebouwde steken. 

Welk merk het beste is of het beste bij je past, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Over ieder merk heb ik wel iets goeds te zeggen, maar het is afhankelijk van je wensen. Wil je een goedkopere naaimachine als beginner? Dan kun je kiezen voor Silvercrest? Ben je op zoek naar een machine voor professionele doeleinden? Dan zijn Pfaff en Singer aan te raden.

Budget 

Het belangrijkste is misschien toch wel het budget dat je hebt. Naaimachines zijn te verkrijgen vanaf 100 tot duizenden euro’s. Het is dus erg belangrijk om te bepalen wat je uit kan geven aan de naaimachine. 

Instapmodellen

Als je een budget tussen de 100 en 300 euro hebt, kun je instapmodellen verwachten. Deze machines hebben basisfuncties en hiermee zijn ze perfect voor de beginnende naaisters.

Semiprofessionele machines 

Voor 300 tot 2000 euro kun je semiprofessionele machines verwachten. Deze hebben meer functies en mogelijkheden dan de instapmodellen. Ze zijn geschikt voor de naaisters met wat meer ervaring. Je kan meer steken en functies verwachten. Hierbij kun je denken aan naaivoeten, automatische draadinstekers en snelheidsregeling.

Professionele naaimachines

Professionele naaimachines kosten over het algemeen boven de 1500 euro, maar enkele machines zitten hier nog onder. Deze machines zijn meestal elektronisch en ze beschikken over innovatieve functies. Ze zijn duurder, maar ideaal als naaien je werk is.

Het zoeken naar de beste naaimachine is niet zomaar gedaan. Het vereist een overweging van vele factoren, waaronder het type machine, functies en de prijs. Het is belangrijk om te bedenken wat je eigen behoeften zijn. Ben je een beginner of heb je al meer ervaring? Wat voor projecten wil je uitvoeren met je machine? Wil je lichte stoffen naaien of ga je voor complexere projecten? Zet eerst dus op een rijtje wat jouw huidige niveau is en wat jij wenst, dus welke functies, type machine en meer. Vervolgens is het van belang om een budget vast te stellen. Zodra je dit gedaan hebt, kun je op onderzoek uitgaan. Het is ook aan te raden om verschillende websites of winkels te bezoeken. De prijzen verschillen nogal eens.

Zelf kleding maken en ontwerpen?

Dit is echt een hele leuke (korte) cursus: Kleding Maken en Ontwerpen van NHA.

Nu met GRATIS tablet en 15% korting!

Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *