...

10 basissteken voor de naaimachine

Als je net begint met naaien is het fijn om te weten wat de 10 basissteken zijn voor de naaimachine. Ik leg het daarom graag aan je uit in dit artikel. Ik deel mijn kennis graag via mijn site en zo kunnen we veel van elkaar leren. De 10 basissteken voor de naaimachine zijn voor iedereen belangrijk. Als je net begint met naaien zeker, aar ook als je het een tijdje niet hebt gedaan en er weer even in wil komen. Snel even je geheugen opfrissen kan dan ook zeker op deze manier. Lees daarom maar snel verder en laat je inspireren door deze heerlijke creatieve hobby. 

Rechtdoorsteken

De eerste steek die ik uit ga leggen is de rechtdoorsteek. Dit is toch wel de meest gebruikte en veelzijdige steek op de naaimachine. Je gebruikt deze steek voor iedere naaiopdracht, van het in elkaar zetten van kleding en voor het afwerken van stoffen. Je herkent de rechtdoorsteek aan de rechte lijn van stiksels die gelijkmatig naast elkaar liggen. Deze steek is ideaal voor het aan elkaar zetten van twee stukken stof, bijvoorbeeld bij het maken van een broek, een jurk of een tas. Je gebruikt de steek dan ook zeker voor het vastzetten van naden of het in elkaar zetten van kledingstukken. Ook het verwerken van rechte naden en het naaien van eenvoudige accessoiresis een optie, zoals kussens of tasjes.

Als je de rechtdoorsteek in wil stellen, kies je de rechte steek op je naaimachine en stel je de steeklengte in, afhankelijk van de stof en het type naaiwerk. Een lengte van 2.5-3 is meestal geschikt voor de meeste projecten.

Zigzagsteek

De zigzagsteek is de tweede steek die ik je uit ga leggen en wordt ook veel gebruikt en dan vooral voor het afwerken van randen van stoffen om te voorkomen dat ze gaan rafelen. Deze steek is geschikt voor rekbare stoffen, zoals tricot of jersey, omdat hij de stof iets kan rekken zonder dat de naad breekt. De zigzagsteek kan ook worden gebruikt voor decoratieve doeleinden. Je gebruikt de steek ook bij het versterken van naden op stoffen die onder spanning staan, zoals op de tailleband van een broek.

Je gebruikt de zigzagsteek op je naaimachine door deze te kiezen en pas de breedte en lengte aan naar wens. Een breedte van 3-4 en een lengte van 1-2 is vaak geschikt voor het afwerken van naden.

Overlocksteek

De overlocksteek wordt ook veel gebruikt en dan vooral om de randen van een naad te verfraaien en tegelijkertijd de stof te beschermen tegen rafelen. Deze steek kan op een conventionele naaimachine en ook op een overlockmachine worden uitgevoerd. De steek zelf lijkt op de zigzagsteek, maar hij is strakker en wordt vaak als een ‘afwerkingssteek’ gebruikt. Je gebruikt deze steek voor het afwerken van randen van stoffen, het creëren van een professionele afwerking bij het naaien van kleding en voor het voorkomen van rafelen aan de binnenkant van kledingstukken.

Je stelt de naaimachine in op de overlocksteek (meestal te vinden in de stekenopties). Naai langs de rand van de stof met een kleine steeklengte en een bredere steekbreedte.

Knoopsgatensteek

De knoopsgatensteek is belangrijk voor het maken van knoopsgaten. Het is een bijzondere steek die de stof rondom het knoopsgat versterkt en voorkomt dat de stof gaat rafelen. De knoopsgatensteek is een vierkante steek die het knoopsgat netjes afwerkt. Je gebruikt deze voor het maken van knoopsgaten voor kledingstukken, zoals jassen of blouses en voor het maken van decoratieve knoopsgaten voor tasjes of accessoires.


Afhankelijk van je naaimachine kan de knoopsgatensteek automatisch of handmatig worden ingesteld. Begin door de lengte van het knoopsgat in te stellen en de stof onder de voet te plaatsen. Naai langs de rand van het knoopsgat en stop op de juiste plek.

Inspiratie nodig?

Hieronder vind je een aantal boeken die je wellicht kunnen helpen om de steken nog beter onder de knie te krijgen.

Het complete naaiboek

Dit boek is het enige naslagwerk dat je nodig hebt. Leer hoe je de juiste gereedschappen en fournituren kiest, hoe je de gewone naaimachine en de lockmachine gebruikt en hoe je zelf kleding en interieuraccessoires kunt maken. Naast alle klassieke naaitechnieken vind je ook tips en trucs voor het toepassen van moderne technieken en hulpmiddelen. Een zeer complete handleiding, onmisbaar voor zowel beginners als gevorderden! Met een compleet overzicht van klassieke en moderne technieken is dit een zeer waardevolle gids voor een leven lang naaiplezier!

NANCY LANGDON is auteur van naaiboeken en de ontwerpster van een lijn naaipatronen onder de naam studio TANTRUM/Fledge. Als kind van de generatie die het moest doen met wat er was, heeft ze al op jonge leeftijd geleerd dat zelfgemaakt beter is dan gekocht. Met een coupeuse als moeder en altijd een naaimachine binnen handbereik wist ze dat als er een jurk, blouse, jas of rok was die ze graag wilde hebben, ze het alleen maar hoefde te vragen.


De grote naaigids

De grote naaigids is een praktisch en tijdloos handboek voor als je graag naait en je je vaardigheden wilt verbeteren of verfijnen.
Ben je net gestart met naaien, dan haal je er een persoonlijke expert mee in huis.
In dit complete naslagwerk leer je alles over het naaiproces, de materialen, de stoffen en de technieken. Je ontdekt hoe je patronen kunt aanpassen aan jouw figuur en smaak om een eigen look te creëren. Dankzij de stap-voor-stapuitleg, de duidelijke foto’s en tekeningen en de tips en tricks van de ontwerpers lukt voortaan elk naaiproject.

Een boek dat je binnen handbereik houdt tijdens het naaien!


Hét handboek voor zelfmaakmode

Wat is er leuker dan je eigen kleren of die van je kinderen maken? Zelf patronen uitzoeken, zelf de kleur bepalen, zelf de stof uitzoeken, met of zonder dessin. Zelf een patroon aanpassen door er een kleine draai aan te geven. Knipmode weet hoe het moet en deelt die kennis graag!

Hét handboek voor zelfmaakmode is een naslagwerk voor iedereen die precies wil weten hoe je specifieke technieken aanpakt en toepast. Elk hoofdstuk heeft een eigen kleur en een eigen onderwerp. Elk onderwerp is zo nauwkeurig mogelijk beschreven en extra verduidelijkt met meer dan 800 illustraties. Naast eenvoudige basistechnieken die je als beginner op weg helpen, staan er ook technieken voor gevorderden in.
Extra: in het boek vind je een stoffenlijst met 100 stofbenamingen. En achter in het boek staat een gespecificeerd overzicht van alle technieken per hoofdstuk plus notitiebladen voor je aantekeningen.

Dit handboek is onmisbaar voor iedereen die met stoffen werkt. Of je nu kleding maakt of andere accessoires. Het is een duidelijk en overzichtelijk naslagwerk, dat je in alle technieken begeleidt, van eenvoudig tot complex. Veel maakplezier!

Steek in de rondte

De steek in de rondte, ook wel bekend als de ronde of cirkelsteek, wordt vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen, zoals het maken van cirkelvormige ontwerpen of het borduren van patronen op stof. Deze steek heeft een golvende beweging en wordt vaak gebruikt bij creatieve projecten, zoals quilts of gestikte kunstwerken.

Stel de naaimachine in voor de ronde steek en kies de gewenste grootte van de cirkels of stippen. Dit type steek vereist vaak wat oefening, dus experimenteer op een stuk stof voordat je het op je project toepast.

Tricotsteek

De tricotsteek is gemaakt voor het naaien van elastische en rekbare stoffen, zoals jersey en andere tricotmaterialen. Deze steek zorgt ervoor dat de naden kunnen rekken samen met de stof, zonder dat de steken breken. Dit maakt de tricotsteek ideaal voor het naaien van kleding die comfortabel moet zitten, zoals T-shirts, leggings of ondergoed.

Je kiest de stretchsteek op je naaimachine en gebruikt dan een beetje speling in de draad om de stof te laten meebewegen zonder dat de naden gaan trekken.

Borduursteek

De borduursteek is een decoratieve steek die wordt gebruikt om patronen en ontwerpen op stof aan te brengen. Deze steken kunnen in verschillende vormen en maten worden ingesteld en ze zorgen voor een manier om je projecten een persoonlijke uitstraling te geven. Borduursteken zijn te vinden op de meeste moderne naaimachines en kunnen zowel voor handwerk als voor machinegebonden projecten worden gebruikt. Ik gebruik deze steek voor het aanbrengen van borduurwerk op kleding, tassen of kussens en voor het maken van kleine kunstwerken op stof of voor het verfraaien van kleding met namen of logo’s.

Kies de borduursteek op je naaimachine en stel de grootte en richting van het ontwerp in. Werk langzaam om ervoor te zorgen dat de steken gelijkmatig en netjes blijven.

Blindzoomsteek

De blindzoomsteek wordt gebruikt om een onzichtbare zoom te maken. Deze steek is geschikt voor het afwerken van de randen van een kledingstuk zonder dat de steken zichtbaar zijn aan de buitenkant. Het is een must-have voor kledingstukken zoals een nette broek of een jurk met een onzichtbare zoom.


Stel de blindzoomsteek in op je naaimachine en gebruik een speciale blindzoomvoet. Naai langs de rand van de stof, waarbij de steek alleen in de zoom valt en niet aan de voorkant zichtbaar is.

Decoratieve steken

Decoratieve steken zijn veelzijdige steken die kunnen worden gebruikt om visuele accenten aan je projecten toe te voegen. Deze steken variëren van bloemen tot stippen en kunnen worden gebruikt om naden, zomen of oppervlakken van je projecten te versieren. Je kunt de steek gebruiken voor het toevoegen van decoratieve accenten aan kleding of accessoires, voor het versieren van de randen van kussens, tafellinnen of beddengoed en het toevoegen van kunstzinnige elementen aan eenvoudige projecten.

Kies een decoratieve steek die je mooi vindt en stel je naaimachine in op de juiste lengte en breedte. Naai langs de rand van je stof of waar je het ontwerp wilt aanbrengen.

Triple stiksteek

De triple stiksteek is een versterkte versie van de rechtdoorsteek. Bij deze steek worden drie rechte stiksels over elkaar geplaatst, wat zorgt voor extra sterkte en duurzaamheid. Dit is een fijne steek voor naden die extra belasting zullen dragen, zoals de tailleband van een broek of de schoudernaad van een jas. Ik gebruik de steek voor het versterken van naden die veel belasting moeten verdragen, voor het maken van stevige verbindingen, zoals bij het bevestigen van zakken en voor het repareren van beschadigde naden.

Kies de triple stiksteek op je naaimachine. Dit zorgt ervoor dat je naad extra sterk en duurzaam is.

Onze naaimachine toppers

Singer-F4432

De Singer 4432 naaimachine met een stevige motor is geschikt voor redelijk zwaar werk. De machine heeft 32 ingebouwde steken: basis, stretch en decoratieve, volautomatisch 1 fase knoopsgat. Om het gemak te optimaliseren heeft de naaimachine een automatische naaldinrijger, dit zorgt voor enorme tijdwinst. Het inrijgen is eenvoudig en snel door de uitneembare spoel door het top drop spoelsysteem met doorzichtig spoeldeksel.

  • Type naaimachine: Mechanisch 
  • Aantal steken: 32 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Automatische draadinrijger: Ja 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee

Brother Little Angel KD144s

Brother (kinder)naaimachine KD 144 S Little Angel

Eenvoudige mechanische naaimachine, ideaal voor jonge creatieve beginners vanaf 14 jaar!

  • Type naaimachine: Mechanisch 
  • Aantal steken: 14 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Automatische draadinrijger: Nee 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee

Singer Start F1306

De Singer Start F1306 naaimachine is een simpele en gemakkelijke naaimachine. De naaimachine is daarom perfect voor beginner. Het is een automatische naaimachine. Het knoopsgat type is 4 knoopsgat. Het voedingstype is mechanisch. Bij de machine zit een versierde voet.

  • Type naaimachine: Mechanisch 
  • Aantal steken: 6 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Automatische draadinrijger: Ja 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee

Bol AlgemeenBol Algemeen

Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *