...

Tricotsteek

Je bent al een tijdje bezig op je naaimachine, maar heb je al van een tricotsteek gehoord? Het is goed om meer te weten te komen over deze steek, het wordt namelijk ook wel de jersey steek genoemd. Veel handwerkliefhebbers kunnen het van het breien kennen. Beginnen en ervaren mensen die breien kunnen deze steek leren en veel gebruiken. Ik leg je daarom graag meer uit over de tricotsteek en ook welke variaties er zijn, waaronder de averechtse tricotsteek. Ben je ook benieuwd? Lees dan snel verder zodat ik je verder alles uit kan leggen en jij het in de praktijk toe kunt passen. 

Wat is een tricotsteek?

Voordat je een tricotsteek kunt toepassen in de praktijk moet je weten wat het precies is. Het staat bekend als een basistechniek, en deze zorgt voor een glad, recht oppervlak aan de ene kant en een geribbeld oppervlak aan de andere kant. Het kan alleen maar ontstaan door het afwisselend breien van rechte en averechte steken. Dit is wel interessant natuurlijk, want dit klinkt ingewikkeld. Maar is het dat ook? Ik raad je aan het gewoon te proberen en dan zie je dat je door het te oefenen snel onder de knie krijgt. 

Hoe herken je een tricotsteek?

Ik deel graag de kenmerken van een tricotsteek met je, zodat je hem ook kunt herkennen. Aan de voorkant is het glad en gelijkmatig met een V-vormig patroon. De achterkant kun je herkennen omdat deze geribbeld is met een horizontaal streepjespatroon. Dan kan er nog gezegd worden dat het ook rekbaar is, de tricotsteek is namelijk horizontaal rekbaar en in de lengte is hij minder rekbaar. Je moet echter wel goed opletten want de randen van deze steek hebben de neiging om op te rollen. Het voordeel daarvan is wel dat dit het weer geschikt maakt voor bepaalde ontwerpen. Maar als je beginner bent is het wel een uitdaging.

Stapsgewijs tricotsteek breien uitgelegd

Je kunt niet ineens de tricotsteek breien, dit vraagt oefening en je moet weten hoe het werkt. Het is daarbij van belang dat jij de rechte steek en de averechte steek al goed kent. Ik leg je stapsgewijs uit hoe het in zijn werk gaat, oefen een paar keer en dan kun jij het ook snel zonder mijn tips. Wat heb je allemaal nodig om een tricotsteek te breien? 

  • Breinaalden, want je moet de juiste maat breinaalden kiezen die passen bij je garen.
  • Garen heb je ook nodig en gebruik dan garen dat geschikt is voor je project en naalden.
  • Een schaar is ook onmisbaar en heb je nodig voor het afknippen van losse draadjes.
  • Maasnaald is ook ideaal voor het afwerken van je breiwerk.

Als je dit klaar hebt liggen, dan is het tijd om de basissteken te leren. 

Voor elke haak- en breifanaat

Rechte steek leren 

Je gaat eerst de rechte steek leren. Daarvoor houd je eerst de breinaald met de opgezette steken in je linkerhand. Dan steek je de rechterbreinaald van links naar rechts in de eerste steek op de linker breinaald. Vervolgens sla je de draad om de rechterbreinaald en trek je de draad door de steek en schuif je de originele steek van de linker breinaald.

Averechte steek

Dan is het tijd om de averechtse steek te leren. Daarvoor houd je je breinaald met de steken in je linkerhand en steek je de rechterbreinaald van rechts naar links in de eerste steek op je linker breinaald. Dan sla je de draad om je rechterbreinaald. Vervolgens trek je je draad door de steek en schuif je de originele steek van de linker breinaald.

Tricotsteek breien

Als je bovenstaande steken beide hebt geleerd, dan kun je een tricotsteek breien. Daarvoor ga je eerst rij 1 realiseren en dat is recht, dan brei je dus alle steken recht. Dan ga je door naar rij 2 en dat is averechts en dan moet je dus alle steken averecht breien. Dit herhaal je tot je de gewenste lengte hebt bereikt. 

Tricotsteek

Wanneer wordt de tricotsteek gebruikt?

Er zijn verschillende situaties wanneer dat de tricotsteek toegepast kan worden. Daarbij denk ik veelal aan de mode- en kledingbranche. Het is namelijk een ideale steek die gebruikt kan worden voor zachte, rekbare truien en vesten. De gladde kant kan naar buiten worden gedragen voor een klassieke look. Ook voor een sjaal of muts is het een ideale steek en dan raad ik je aan om de boordsteek toe te voegen aan de randen om oprollen te voorkomen. Ook als je in je woning wat mooie decoratie zoekt, kan een tricotsteek je helpen. Met name voor stijlvolle kussenslopen is het ideaal voor een moderne look of voor een deken of plaid, lekker warm en zeer comfortabel.

Fouten met tricotsteek voorkomen

Het is fijner als je fouten kunt voorkomen tijdens je hobby, maar toch vind ik dat je van fouten ook kunt leren. Toch leg ik je graag uit welke fouten er vaak gemaakt worden, zodat je kunt proberen om deze te voorkomen. Zoals ik net al heb toegelicht kun je bij een tricotsteek al snel te maken krijgen met opkrullende randen. Dit kun je minimaliseren als je een paar steken in een boordsteek toe kunt voegen aan de randen. Maar je kunt ook je breiwerk blokkeren door de randen plat te maken. Een andere tip die ik nog voor je heb is een ribbelsteek of een andere textuursteek gebruiken aan de randen om opkrullen te voorkomen. 

Een andere fout die veel wordt gemaakt is de ongelijke spanning. Als je daarmee te maken krijgt dan kan dat zorgen voor ongelijkmatige steken en een rommelige afwerking. Daarom raad ik je aan om veel te oefenen om ervoor te zorgen dat je een gelijkmatige spanning op je draad kunt houden en ook moet je je steken regelmatig controleren. Als je dit doet, heb je nog veel meer plezier in het werken met de tricotsteek. 

Meer over de averechtse tricotsteek

Een andere naam voor de averechtse tricotsteek is een omgekeerde tricotsteek. Dit is zoals de naam ook al zegt een omgekeerde versie van de gewone tricotsteek. Daarbij komt de geribbelde kant (normaal de achterkant) naar voren en de gladde kant komt naar achteren. Dit is een steek die je ook weer kunt herkennen, want aan de voorkant is het geribbeld met horizontale streepjes en aan de achterzijde is een glad en gelijkmatig met een V-vormig patroon. Het wordt vaak gebruikt in ontwerpen waarbij de textuur een belangrijke rol speelt. Ik denk dan aan truien en vesten. 

Averechtse tricotsteek breien

Om de averechtse tricotsteek te breien, kun jij de gewone stappen volgen voor het breien van een tricotsteek, echter moet je dan de steken omwisselen. Dit wil zeggen dat je dus de eerste rij averechts gaat breien, en de twee rij brei je alle steken recht. Dit herhaal je ook weer tot je de gewenste lengte hebt behaald. 

Tips voor het gebruik van de tricotsteek 

Ik raad je aan als je voor de eerste keer een tricotsteek gaat gebruiken, om goed te oefenen. Maar ik heb nog een paar tips voor je die je door kunt nemen en dan in de praktijk toe kunt passen:

  • Zorg er om te beginnen voor dat je een gelijkmatige spanning houdt op de draad, zodat je een mooi uniform patroon kan behouden. 
  • Ik raad je aan om aan de randen een paar extra steken toe te voegen, hierdoor kun je het opkrullen wat minimaliseren. Je zou ook nog een boordsteek kunnen gebruiken aan de randen.

Top 3 naaimachines

Brother CS10s

Deze electronische naaimachine is eenvoudig in gebruik, levert performante resultaten en beschikt over tal van naaisteken en functies, zowel qua nuttige steken als decoratieve steken.

Voor de beginner
Eenvoudig in gebruik (ingebouwde draadinrijger, selectie dmv toetsen), dit toestel is ideaal voor het nuttige naaiwerk maar heeft ook genoeg in huis aan decoratieve steken.

  • Type naaimachine: Elektrisch 
  • Aantal steken: 40 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Automatische draadinrijger: Ja 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee

Singer 2250

De Singer 2250 naaimachine is in te stellen in tien verschillende programma’s. De naaimachine is geschikt voor (lichte) naaiprojecten en verstelwerkzaamheden. Deze naaimachine is geschikt voor zowel gevorderden als beginners. Verder beschikt de naaimachine over een ingebouwde accessoiresbox, zodat je deze altijd bij de hand hebt.

  • Type naaimachine: Mechanisch 
  • Aantal steken: 7 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Automatische draadinrijger: Nee 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee
Bekijk de laagste prijs
bol.com (€147,00)

Bernina Bernette B35

Deze Bernette 35 is een mechanische naaimachine uitgevoerd in een stijlvol Zwitsers design. Door de eenvoudige bediening van de Bernette 35 is het gemakkelijk om de basis van het naaien onder de knie te krijgen. Deze Bernette 35 naaimachine is duurzaam en robuust, met uitstekende steekkwaliteit en heeft alle functies die een beginner nodig heeft. De steek, steekbreedte en -lengte worden gemakkelijk ingesteld met behulp van de drie draaiknoppen. De spanning kan tijdens het naaien worden aangepast, door middel van een gemakkelijk toegankelijk wiel. Werk je creatieve ideeën snel en gemakkelijk uit met uitstekende steekkwaliteit.Het verschil tussen de Bernette 33 naaimachine en de Bernette 35 naaimachine is dat deze naaimachine geen 15, maar 23 steken bevat, een automatische 1-fase knoopsgat heeft, dat de spanning verstelbaar is en de Bernette 35 geleverd wordt met 7 naaivoeten in plaats van 5 naaivoeten.

  • Type naaimachine: Mechanisch 
  • Aantal steken: 23 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee
Bekijk de laagste prijs
bol.com (€314,00)

Deze electronische naaimachine is eenvoudig in gebruik, levert performante resultaten en beschikt over tal van naaisteken en functies, zowel qua nuttige steken als decoratieve steken.

Voor de beginner
Eenvoudig in gebruik (ingebouwde draadinrijger, selectie dmv toetsen), dit toestel is ideaal voor het nuttige naaiwerk maar heeft ook genoeg in huis aan decoratieve steken.

  • Type naaimachine: Elektrisch 
  • Aantal steken: 40 
  • Automatische naaldstop: Nee 
  • Automatische draadinrijger: Ja 
  • Elektronische regelbare snelheid: Nee 
  • Aanschuiftafel: Nee

Vera

Hoi, ik ben Vera en ik ben blogger op Naaimachinetips.nl. Al jaren ben ik fan van alles wat te maken heeft met naaimachines, benodigdheden en het maken van dingen. Inmiddels heb ik vele producten uitgeprobeerd, getest en hier mijn ervaringen over geschreven. Dagelijks voegen we nog nieuwe blogs, tips en tricks toe om iedereen die dezelfde hobby heeft te helpen!

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *